keskiviikko 10. helmikuuta 2016

”Se on se sointi!” - Esittelyssä Mikon kaksi 12-kielistä



Kasevan yleisölle on harvemmin esitelty tai kerrottu tarinoita bändin käyttämistä instrumenteista. Tässä kuitenkin niistä kaksi lyhyessä esittelyssä: Mikon aiempien vuosien keikkakitarana toiminut akustinen 12-kielinen Hoyer ja nykyinen keikkakitara, akustinen 12-kielinen Guild.
 
 
 
 
 

Hoyer

 
 
Ensimmäinen Mikon ”kasevakitara” oli 12-kielinen Vox (joka on edelleen vielä tallella, mutta ei enää aktiivikäytössä). Voxia soittaessaan Mikolla heräsi halu etsiä vielä parempaa sointia, ja Hoyer löytyi tamperelaisesta kitarakaupasta vuonna 1975. Kitaran sointi oli kaunis. Päänvaivaa tuotti vain mikrofonin asentaminen, sillä kitarassa ei ollut sitä varten reikää, ja kitara piti saada vielä saman illan keikalle. Reikä oli tehtävä itse, ja tietenkin niin, ettei kitaran lakkapinta kärsi. Mikko haki jopa naapurilta lainaan vintilän, mutta sillä reikää ei kitaraan saanut tehtyä. Vaihtoehdoksi jäi tehdä varovasti terävällä esineellä reikä, ja se onnistui, ja kitara oli valmis illan keikalle. Mikko oli illalla kitaran sointiin varsin tyytyväinen ja mikrofonikin toimi hyvin.
 
Hoyeria on kuultu keikkojen lisäksi muun muassa Kun maailma elää –levyllä kaikissa kappaleissa (1976, levytys tehtiin Tukholmassa). Meidän huoneessa –levyllä (1982) Mikko soittaa Hoyeria kaikissa muissa  paitsi Kamut–kappaleessa. Kamuja varten Mikko olisi halunnut Martinin. Sitä lähdettiinkin etsimään levytysten aikana  Helsingissä Kitarapajalta. Sillä hetkellä Martinia ei Kitarapajalta löytynyt, mutta kuusikielinen Guild löytyi, joten se vuokrattiin studiota varten. Mikko kertoo, että EMI:n silloinen johtaja oli ihmetellyt jälkikäteen levytyksen erilisiä lisälaskuja, joista toinen aiheutui tuottaja Måns Grundströmin erikoismikeistä, jotka asennettiin studioon (600 mk) ja Martinin kitaralaskusta Kamut-kappaletta varten (summa ei ole enää muistissa).
 
Mikko on käyttänyt Hoyerissa yleensä pronssikieliä eri seteistä kieliä poimien. Vapaan G:n oktaavikielenä toimi banjokieli (vahvuus 008).
 
 
Jo hieman elämää nähneen Hoyerin malli- ja sarjanumero -merkki on pudonnut kitarasta.
 
 
 
 
 

Guild

 
Siitä huolimatta, että levytykseen kelpasi Guild, oli Mikon kitarahaaveena  aina ollut Martin. Ajatuksena oli, että jos jostain löytyisi oikein pehmeäsointinen kitara. Mikko oli nähnyt Martinista kuvan, ja oli kitaran rakenteen ja tallan sijainnin perusteella arvellut sen olevan sellainen, joka miellyttäisi omia korvia. Niinpä Martin oli aina jahdin kohteena. Fazerilta oli saatu paksu vihkonen, jossa upeat Martinit olivat kuvissa.
 
Matkatessaan junalla Eurovision-laulukilpailujen Suomen karsintaan Helsinkiin vuonna 1982 (Pepe Willberg kilpaili ko. karsinnassa Mikon säveltämällä kappaleella Nouse aamuusi) samassa junassa oli Nuuska eli Timo Ulkuniemi, ja hän puhui Mikolle junamatkalla Guild -kitaroista. Näihin aikoihin (eli ennemmin tai myöhemmin, tarkkaa aikaa ei enää pysty muistamaan) myös Juice (Leskinen, jota Mikko kyllä kutsuu edelleen Jussiksi)) oli alkanut kertomaan Guild-kitaroista Mikolle. Jollain tapaamiskerralla Juice oli sanonut, että Nuuskan Guildit ovat hänellä kotonaan, että tulkaapa heti tänään Tapsan (Rauma) kanssa kokeilemaan niitä. Mikko ja Tapsa menivät Juicelle, Tapsa soitti 6-kielistä ja Mikko 12-kielistä. Tästä lähtien oli selvää että oma Guild oli myös saatava. Aikaa kuitenkin vierähti muutamia vuosia, ennen kuin se oma saatiin hankittua, ja amerikkalainen kitara voitti saksalaisen kasevakäytössä.
 
Vuosia myöhemmin käydessään Nuuskalla Mikko innostui soittelemaan Nuuskan Guildeja, ja Nuuska ehdotti, että Mikko ottaisi niistä yhden lainaan. Kitara oli Mikolla koko kesän, jonka Mikko vietti kesämökillään. Mutta kesän jälkeen tuli syksy, ja karu totuus, että Kitarapajassa Guild maksaa yli 20 000 markkaa. Mikolla välähti, että Yhdysvalloissa  asuva siskontyttö voisi hankkia Guildin hänelle edullisemmin sieltä. Siskontyttö menikin kitarakauppaan ja soitti sieltä, ja puhelimitse kitarasta ei oikein paljon voitu todeta yhdessä paitsi, että se on puunvärinen ja missä kohdassa mikrofoni sijaitsee. Hinta oli noin 10 000 markkaa. Mikko halusi kitaran,  ja siskontytön amerikkalainen aviomies toi kitaran kesällä Suomeen.
 
 
 
Malli J255-NT, sarjanumero AJ520024
 
 
 
 
Kitaraa käytettiin ensimmäisen kerran julkisesti lempääläläisissä häissä saman kesän aikana. Kitara oli käytössä ensimmäisiä kertoja myös  TV2:n Talonpojanralli-ohjelmassa, jossa Mikko esiintyi itse ja säesti ensimmäistä tangokuningasta Kauko Simosta ja Katri Helenaa. Seuraavana kesänä soitettiin kesämökillä Jukka Karjalaisen ”Väinöä” uudestaan ja uudestaan. Nykyisin sama Guild toimii varsinaisena ja ainoana keikkakitarana. Kielinä toimivat parhaiten pronssiset Thomastik SB211 Spectrum Bronze –kielet.  Ja se sointi, se miellyttää edelleen!
 
Guild keikalla Tampereen Klubilla 22.1.2016